Vermoeiingstesten

Knowledge of mechanical and automation engineering

Vermoeiingstesten

Vermoeiingstesten worden toegepast om systemen te beproeven waarop variërende belastingen inwerken. Door deze belastingen versneld uit te voeren, kan de levensduur van een product met een korte doorlooptijd onderzocht worden. Afhankelijk van het testobject worden er testen uitgevoerd van een aantal duizend cycli (low-cycle fatigue) tot een aantal miljoen belastingscycli (high cycle fatigue). Onze testbanken loggen en analyseren automatisch de verplaatsingen en krachten die op het systeem gerealiseerd worden. Hierdoor kan scheurvorming of veroudering vroegtijdig opgespoord worden.

ESTL beschikt over twee vermoeiingsbanken. Elke vermoeiingsbank is uitgerust met twee aanstuurbare assen. Deze assen kunnen zowel op kracht als op verplaatsing gestuurd worden. Verder is het mogelijk om de assen synchroon, asynchroon of met vaste faseverschuiving te laten bewegen.

De sturing van beide machines werd door ESTL ontworpen, waardoor deze uitbreidbaar is naar meerdere assen of naar specifieke vragen van de klant.

Ons machinepark laat toe om wisselende of zwelbelastingen te simuleren vanaf een aantal kilogram tot 25 ton. Beide testmachines zijn gekalibreerd volgens de ISO17025 principes.

Na een vermoeiingstest kunnen er scheuranalyses uitgevoerd worden door de ingenieurs van ESTL.

Met betrekking tot productontwikkeling heeft ESTL de nodige kennis en ervaring om vanaf de ontwikkelingsfase bedrijven bij te staan. Dit kan door middel van indicatieve berekeningen via EEM, vermoeiingsbestendige conceptvoorstellen, ….

Om het belastingsgeval te bepalen is ESTL in staat om door middel van rekstrookmetingen, acceleratiemetingen, normkennis, … de belastingen op uw product in kaart te brengen. Op basis van deze info kan er dan een passend testprotocol opgesteld worden.

Een aantal voorbeeld projecten:

  •  Vermoeiingstesten op een wisselframe volgens ECE R55
  • Levensduurtest van een glasdrager na analyse van de dynamische belasting via rekstrookmetingen
  • Vermoeiingstesten op een trekhaak volgens ECE R55
  • Levensduurtest van trailerscharnieren
  • Ontwikkeling van een light weight onderrijbeveiliging met mogelijkheid tot trekhaakbevestiging
Vermoeiingstest op een glasrasteel

Bovenstaande video toont een vermoeiingstest met wisselende belasting op een glasrasteel. De testen werden uitgevoerd voor de firma Mobietec.

Grote vermoeiingsbank

De bovenstaande video toont een aantal beelden van de nieuwe grote vermoeiingsbank.