Verpakkingstesten

De kernactiviteit van ESTL is het evalueren en optimaliseren van de stabiliteit van ladingseenheden. Eén manier om dat te doen, is door optimalisatie van de transportverpakking.

Die optimalisatie van de verpakking en/of de vormstabiliteit ladingseenheden blijkt niet alleen de prijs van een transportverpakking vaak te verminderen. Ze draagt ook bij tot een reductie in CO2-uitstoot. Je krijgt namelijk een efficiënter gebruik van verpakkingsmaterialen. 

EUMOS40509 certificaat

De stabiliteit van ladingseenheden wordt bepaald aan de hand van een versnellingstest volgens EUMOS40509. Hierbij wordt de lading aan een versnelling onderworpen tussen 0 en 0,8g. Deze versnelling wordt aangehouden voor minimaal 300m.

De resultaten worden beoordeeld volgens de EUMOS40509. Voldoen de resultaten aan de eisen van de EUMOS40509, dan wordt er een certificaat opgesteld. Dit certificaat kan voorgelegd worden aan de politie of aan verzekeringsmaatschappijen om de ‘deugdelijkheid’ van de transportverpakking aan te tonen. 

Optimalisatie verpakking

Voldoet het resultaat van het onderzoek naar de stabiliteit van ladingseenheden niet, dan gaan we samen op zoek naar een oplossing. Hiertoe werken we vooral aan de verbetering van de tertiaire verpakkingen, de gebruikte tussenlegvellen, stapelpatroon, secundaire verpakking… 

Al onze testen worden gefilmd met een uniek camerasysteem. Hierdoor krijgt u in vertraagde weergave van de vervorming van de pallet te zien. De analyse van de beelden geeft ons inzicht in de plekken die aangepast/verstevigd moeten worden.  

In de meeste gevallen moeten primaire en secundaire verpakkingen van de goederen niet worden aangepast om te voldoen aan de nieuwe transportwetgeving.

Secundaire verpakking

Gebruikt u shrink film als secundaire verpakking? ESTL heeft een tool ontwikkeld die het mogelijk maakt om de performantie van een ‘shrink bundel’ te meten.

Door een aantal eenvoudige testen kan er vastgesteld worden welke folie, procesinstellingen… tot de beste resultaten leiden.

Wilt u de dikte van de krimpfolie reduceren zonder risico? Wij kunnen een eenvoudige vergelijkende studie doen. 

Tertiaire verpakking

De tertiaire verpakking heeft een grote invloed op de palletstabiliteit. Tijdens een optimalisatiesessie in het labo zullen we de nodige parameters bepalen om tot goede resultaten te komen.

De doelstelling van onze ‘on site’ metingen bestaat er in om de parameters van een wikkelaar in uw productie aan te passen. De vooropgestelde of optimale parameters kunnen gebaseerd zijn op stabiliteitstesten of op algemene bevindingen voor gelijkaardige producten.

Ons labo is uitgerust met een FPT-750. Hiermee kunnen wij alle relevante mechanische eigenschappen van een wikkelfolie meten. Op deze manier kunnen verschillende rekfolies met elkaar vergeleken worden.

Wenst u een tenderprocedure op te starten voor rekfolie, dan kunnen wij u begeleiden met onafhankelijke metingen van de mechanische parameters.

stabiliteit ladingseenheden stapelpatroon

Stapelpatroon

Tijdens een optimalisatie in het labo kijken wij ook naar het stapelpatroon. Concreet wil dit zeggen dat we op zoek gaan naar het stapelpatroon dat bijdraagt tot de beste stabiliteit.

Een columnair stapelpatroon zal zorgen voor een hoge weerstand in de verticale richting. De stabiliteit of weerstand tegen versnellingen in de horizontale richting zal een pak lager zijn dan met een verbandstapeling. Het is dus uitermate belangrijk om de goede combinatie te gebruiken.

Tussenlegvellen

Tussenlegvellen of ‘interlayers’ worden vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Voor sommige verpakkingssystemen zijn ze een belangrijke kostenfactor. Daarnaast kunnen ze ook bijdragen tot een betere stabiliteit.

Tijdens een optimalisatiesessie gaan we steeds op zoek naar het benodigd aantal tussenvellen en hun positie.

Meer weten over Verpakkingstesten?

Benieuwd wat Estl voor uw bedrijf kan betekenen?

Wat hebben we hierover al geschreven

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en kies je favoriete onderwerpen.

>>>