Ladingzekering in evolutie!

Ladingzekering blijft een hot item. Getuige hiervan zijn de druk bijgewoonde EUMOS-conferentie in November en de leuke reacties die we kregen op de opname van Kijk uit.

De hoofdpunten die aangehaald werden door de diverse sprekers waren:

  • Vernieuwde IMO/ILO/UNESCE geeft de verantwoordelijkheden – in zake ladingzekering – per betrokken partij weer. De opsomming van de verantwoordelijkheden dient de onduidelijkheid van “gedeelde verantwoordelijkheid” op te heffen. Daarnaast wordt er ook duidelijk aangehaald dat de verlader de goederen dient te voorzien van een verpakking die bestand is tegen de belastingen tijdens transport.
  • In April 2014 werd de “Road Worthiness Directive” getekend. Dit houdt in dat alle lidstaten een vast aantal controles dienen uit te voeren op de “baanwaardigheid van een voertuig, inclusief lading.” Concreet betekent dit dat elke lidstaat een minimum aantal controles op ladingzekering zal moeten uitvoeren. De resultaten dienen gecommuniceerd te worden. Een opsomming van toepasbare normen voor ladingzekering zorgt voor een meer éénduidige controle. Opnieuw wordt de suggestie gemaakt dat een goede ladingzekering start met een goede verpakking. De lidstaten hebben 2 jaar om deze directive om te zetten in lokale wetgeving.

Bovenstaande zaken hebben geleid tot een verhoogde vraag naar ladingzekeringstesten en dit zowel op ladingsniveau, truckniveau als op zekeringsmiddelen.

Het voorbije jaar zijn standaard voertuigtesten uitgevoerd voor vele Vlaamse voertuigopbouwers en voor belangrijke Europese trailerbouwers zoals Krone en Kögel. Custom made testen zijn uitgevoerd voor multinationals zoals Arcelor Mittal, Nyrstar, Knauf, BASF, Saint Gobain, Coca Cola,… . Deze testen hebben geleid tot een gefundeerde beste praktijk die zeer nauw aansluit bij hun producten en transportmodi.

Ook de komende maanden staan er verschillende testen op het programma in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Via deze link kan u nog even ons testportfolio bekijken. Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Neem dan contact met ons op, zodat we een op maat gemaakt traject kunnen uitwerken.

Relevante artikels

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en kies je favoriete onderwerpen.

>>>