Dynamische voertuigtest

In tegenstelling tot de statische voertuigtest, wordt de dynamische voertuigtest al rijdend uitgevoerd. De test gaat een specifiek ladingzekeringsysteem na. Bij de dynamische test, bestuderen we de combinatie van truck, lading en ladingzekering.

Universeel XL-certificaat

In principe kan een universeel XL-certificaat behaald worden door middel van de dynamische voertuigtest (EN12642 annex B). In dit geval worden de testen uitgevoerd met een lading waarvan de vormstabiliteit voldoende laag ligt.

Testen van een ladingzekeringsmethodiek

De meest bekende toepassing van de dynamische test is het testen van een bepaalde ladingzekeringsmethodiek.

Hierbij wordt de doeltreffendheid nagegaan van de combinatie truck, lading en ladingzekering. Het is de ideale oplossing voor ladingen waarbij vormstabiliteit op palletniveau niet mogelijk of niet wenselijk is.

Waaruit bestaat de dynamische voertuigtest

Tijdens deze testen worden de volgende manoeuvres uitgevoerd:

  • Vooruit rijden aan een voldoende hoge snelheid en dan ‘hard’ remmen. Een acceleratie van 8m/s² moet worden gemeten, en dat voor een langere tijdspanne.
  • Achteruit rijden en dan remmen. Hier moet de acceleratie 5m/s² bedragen.
  • Een rotonde nemen aan voldoende hoge snelheid. Een transversale acceleratie van 5m/s² transversal moet dan genoteerd worden.
  • Maak een S-vorm en rem op het einde. In beide richtingen moet 5m/s² transversale acceleratie gemeten worden. Bij het remmen eveneens 5m/s² acceleratie.

Om de veiligheid van de chauffeur en de vrachtwagen te garanderen worden er steunwielen toegevoegd. Deze steunwielen beletten de vrachtwagen van kantelen. Dit omdat een versnelling van 0,5g of 5m/s² de vrachtwagen dicht bij zijn kantelpunt brengt.

Daarnaast worden er ook versnellingsopnemers of accelerometers gemonteerd op de vrachtwagen. Op deze manier kan men monitoren of de beoogde versnelling gehaald wordt.

Bekijk de test!

Meer weten over de Dynamische voertuigtest?

Benieuwd wat Estl voor uw bedrijf kan betekenen?

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en kies je favoriete onderwerpen.

>>>